Karcagon jártak – 3. nap

A szombati napunk nagyon sok élményt és rengeteg látnivalót hozott. Első úti célunk a Hortobágy volt. Elsőként a Pusztai Állatparkban töltöttünk el egy kis időt. Az Állatpark célja, hogy bemutassa régi magyar háziállatainkat, és elősegítse ezen fajták fenntartását, népszerűsítését hazánkban. Nagyon sok állatot láttunk, többek között rackákat, marhákat, mangalicákat, szürke marhákat. Idegenvezetőnk érdekes dolgokat mondott el a pásztorok életéről, mindennapi szokásairól. Itt megismerkedtünk a régi, hagyományos foglalkozások tevékenységeivel, mint a vízhúzás, pányvadobás, nyúlütés, a karikás használatával. Kép 0511Ezeket ki is próbáltuk, és nagy öröm volt, amikor sikerült, közben jókat nevettünk egymáson. A Kilenclyukú híd tövében található Hortobágyi Csárdában nagyon érdekes kiállítást tekintettünk meg. A kiállítás visszavitt bennünket a vándorok, a betyárok kalandokkal tele életébe. A pusztát felfedező nagyjaink alakját bemutató kiállítást láttunk az egykori vendégszobákban. Vándorszínészként Petőfi is megfordult errefelé, és szerelmese is lett a Hortobágynak. A csárda külső falán domborműves emléktábla örökíti meg Petőfi 1842. évi látogatását. A Hortobágyi Pásztormúzeumban a 19-20. század fordulóján a Hortobágyra jellemző pásztorélet emlékeivel ismerkedtünk meg. Aztán megcsodáltuk az egyedülálló madárkórházat. Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontban a puszta természetrajzát és gazdag élővilágát bemutató kiállítást tekintettünk meg, melynek során a kunhalmok történetét és a Hortobágyra jellemző gazdag élővilágot csodálhattuk meg. Felejthetetlen élményt nyújtott a Szent-György napi Kihajtási Ünnep, mely az állatok első kihajtásának nyújt emléket a téli istállóból a tavaszi, nyári legelőkre. Ez a Hortobágyi Kilenclyukú híd lábánál történt, mely során a csikósok, fogatok áthajtottak a hídon.

Következő állomásunk Debrecen volt. A cívisvárosban a Déri Múzeum csodálatos kiállításait tekintettük meg. A Munkácsy Teremben megtekintettük Munkácsy Mihály Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális méretű alkotásait, mely festmények Krisztus és vádlói, elítélői konfliktusait és Krisztus halálát jelenítik meg. Még felejthetetlenebbé tette a kiállítást a speciális fényjáték, mely mindig egy-egy részletet hangsúlyozott. Déri Frigyes gyűjteményéből készített kiállítást is megcsodálhattuk, melynek a Homokba temetett múlt a címe. Megismerkedtünk az egyiptomi halotti kultusz eszközeivel és szimbólumaival: sírfeliratokkal, áldozati eszközökkel, szobrokkal és amulettekkel. A kiállítás legérdekesebb része a múmiák voltak számunkra. A Déri Múzeum Kép 0680után a Református Kollégium volt a következő állomásunk. Miközben az épületben gyönyörködtünk, előadást hallgattunk meg a Kollégium történetéről, szerepéről a magyar történelemben.
A Református Nagytemplom volt az utolsó megállónk a főtéren. Egy kis szabadidő után sétáltunk a híres Debreceni Nagyerdőben, ahol különleges védett növényfajok és állatok élnek. Őshonos fafaja a kocsányos tölgy, jellemző elegyfajai a fehér nyár, kislevelű hárs, a mezei juhar és a vadkörte. A Nagyerdő területén két fokozottan védett, és számos védett gerinces és gerinctelen állatfajt tartanak nyilván. Ezután meglátogattuk a Debreceni Egyetem Agrártudományi Karát, ahol körbejártuk az egyetemet, és megismerkedtünk a különféle tanszékék tevékenységeivel. A visszafelé vezető úton betértünk még egy biofarmra, ahol a gazda a biogazdálkodás előnyeiről és nehézségeiről mesélt.

Kép 1130Vacsora után a beállított tenyészedényes kísérlet megöntözésére és egy érdekes, játékos vetélkedőre került sor. A nap folyamán nagyon elfáradtunk, de megérte, mert olyan dolgokat láttunk, amiket, azt hiszem, a társaim nevében is mondhatom, hogy sosem fogunk elfelejteni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a buszon, miközben hazautaztunk végig a napi élményekről beszélgettünk. És még később is, az esti búcsúzáskor is a zsúfolt nap eseményeit emlegetve köszöntünk el egymástól. Ez a nap, amint a többi is, még közelebb hozott minket egymáshoz, és jobban összebarátkoztunk.

Kategória: Összes bejegyzés | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.