Karcagon jártak – 4. nap

Sajnos a lovas kocsikázás helyett busszal mentünk ki a Kecskeri-puszta tájvédelmi körzetet megnézni. A lovak és a kocsik is egy, éppen ebben az időben zajló versenyen vettek részt. Az út azonban így is élvezetes volt. Menet közben megálltunk a Kutatóintézet fajtakísérleti mikroparcelláinál, ahol magyarázatot kaptunk a szárazságtűrő fajtákra irányuló nemesítő munkáról. Aztán a Kis-Hegyesbori kunhalomnál időztünk, ahol megcsodáltuk a kun kőszobrokat, Györfi Sándor alkotásait.Kép 1735 A szobrok a kunok temetkezési szokásaira utalnak. Ők nem fejfát vagy a mai szokásokhoz hasonlóan sírkövet emeltek halottaiknak, hanem hasonló szobrokat emeltek fából. 1995-ben alakult meg a kun emlékhely, ahol a két 4 méteres főalak a kun ősanyát és ősapát jelképezi, a hét kisebb szobor mindegyike pedig egy-egy nagykun település címerét tartja a kezében, és a szobrok a települések irányába néznek. A kőszobor alakja ismerős volt a vajdaságaiknak, hiszen a kunoknak Bácskába történt kirajzása idején, a nagykunságiak az összetartozás jeleként egy férfit ábrázoló kőszobrot vittek magukkal, ami a mai napig látható. Tovább haladva elérkeztünk a Kecskeri-pusztához és aKép 1764 Kecskeri-tóhoz, amely a régi vízi világ egy parányi darabkáját őrizte meg. 1997-ben nyilvánították természetvédelmi területté. Kísérőink lelkesen mutatták be nekünk a szikes talaj botanikai értékeit, és a vizes élőhely madárvilágát is tanulmányozhattuk. A réti ecsetpázsit a terület domináns faja. Megtudtuk, hogy egy túzok természetvédelmi ára egy millió forint, és hogy itt költ a réti sas, a parlagi sas, a réti csér, a kerecsen sólyom. A kékvércse, a hortobágyi puszta „képviselő” madara is itt fészkel. Számos énekes madarat hallhattunk, és távcsővel meg is figyelhettünk néhányat. Eztán a karcagi Kunlovardába látogattunk el, ahol zebra köszöntötte a csoportot, de sok szép lovat, kecskét is láttunk, és egy lámát is megsimogattunk.  A lovarda udvarán pulik és kuvaszok ugráltak körül minket. Számos lovas kocsi és szekér állt az udvaron feldíszítve, kiállítva. Sétáltunk a kis tó partján, és a baromfiudvar állataival is megbarátkoztunk, közöttük egy gyönyörű pávával.

Az egész délutánt a közelben található Berekfürdőben töltöttük, ahol nagyon sok érdekesség várt ránk. Megismertük Pávai-Vajna Ferenc geológus munkásságát, akinek köszönhető több jelentős gyógy- és hévíz feltárása, így Karcagon és Berekfürdőn is. A bereki Kultúrházban megnéztünk egy kiállítást, ahol a szebbnél-szebb üvegtárgyakat mutatják be, az egykori berekfürdői üveggyár alkotásait. Ez nagyon tetszett mindenkinek. A másik kiállítás az egykori kunmadarasi szovjet laktanyából megőrzött tárgyakat, fényképeket, érdekességeket mutatott be. Ezt is mindenki figyelmesen és érdeklődve nézte végig. A szabadprogram előtt elsétáltunk még a termálvízzel táplált Belső-tóhoz (horgásztóhoz), ahol megtalálható a betelepített afrikai harcsa, aminek az érdekessége, hogy tüdős hal. Aztán következett a várva várt fürdőzés! Nagyon jól éreztük magunkat, az idő remek volt a fürdéshez.

Az iskolába visszatérve megöntöztük a beállított tenyészedényes kísérletet. Következett a pásztorétel főző verseny, ami nagyszerűen sikerült, hiszen mindkét csapat első helyezést ért el. A zsűri a híres karcagi birkafőző versenyek fő szervezője és a karcagi birkapörkölt jeles szakértője volt, aki segítetKép 1964t nekünk a főzésben, sok érdekes dolgot mesélve a hagyománnyá vált versenyről. A verseny sikerességét az is bizonyítja, hogy mindenki jó étvággyal fogyasztotta el vacsoráját, a galaburgyit a szépen megterített asztalnál. Szüleink is kitettek magukért! Sok finom, főként a mi vidékünkre jellemző süteményt (ferdinándi, rétes, paraszt kifli, pogácsa) sütöttek, amit jóízűen kóstolgattunk. Már nagyon fáradtak voltunk, de még mindig nem volt vége a programoknak. Ezután következett a táncház, amit nagyon szerettek a vendégeink. Tanárainkkal együtt fáradhatatlanul tanultuk térségünk tánclépéseit. A végén még kaptunk egy kis időt bulizni, majd a sok új és kellemes élménytől fáradtan, a másnapi búcsúzástól már kissé szomorúan köszöntünk el barátainktól.

Kategória: Összes bejegyzés | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.